Hoe leer ik mijn hond ontspannen wandelen?

Veel eigenaars hebben een hond die trekt aan de lijn. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat jouw hond ontspannen wandelt en jou niet omver trekt?

Fase 1

Om te beginnen is het belangrijk dat jouw hond aandacht heeft voor jou. Start deze oefening thuis, in een prikkelarme omgeving. Gooi een snoepje op de grond, jouw hond eet het snoepje op, op het moment dat jouw hond terug opkijkt naar jou zeg je ‘goed zo’ en geef je een snoepje uit je hand. Gooi opnieuw een snoepje op de grond, zodat de aandacht van jouw hond terug naar het snoepje gaat en op het moment dat hij terug opkijkt naar jou, zeg je ‘goed zo’ en belonen! Herhaal dit een aantal keer.

Nadien vervang je het snoepje dat je op de grond gooit door een andere snack (die jouw hond wat minder lekker vindt). De beloning voor het opkijken naar jou moet meer waard zijn!

Vb. Gooi een brokje op de grond, jouw hond eet het brokje op, op het moment dat jouw hond terug opkijkt naar jou zeg je ‘goed zo’ en geef je een -lekkerder- snoepje uit je hand.

Voer deze oefening uit op verschillende plaatsen. In het huis, in de tuin, in het bos of in een andere prikkelrijke omgeving.

Fase 2

Wanneer deze oefening goed gekend is, voer je de oefening al wandelend uit. Gooi een brokje op de grond en wandel ondertussen al verder. Wanneer jouw hond naar jou kijkt, zeg je ‘goed zo’ en geef je een beloning uit jouw hand.

Start de oefening opnieuw in een prikkelarme omgeving en bouw langzaam op.

Fase 3

Het is niet de bedoeling dat jouw hond de hele wandeling naar jou blijft kijken. Voer de oefening opnieuw uit, maar in plaats dat jouw hond naar jou kijkt, beloon je hem wanneer hij naast jou wandelt. Gooi een brokje op de grond en wandel al verder wanneer jouw hond het brokje opeet. Wanneer je hond terug naast jou wandelt, ‘goed zo’ en belonen!

Valkuil

Wanneer jouw hond je voorbij loopt en je hem niet op het juiste moment hebt kunnen belonen voor het naast jou wandelen, draai dan 180° en wandel de andere kant uit.