Frequent plassen
Er is een verschil tussen grote hoeveelheden plassen en vaak kleinere plasjes doen.
Gaat jouw hond dikwijls kleine beetjes plassen? Dat kan dit wijzen op een blaasontsteking, prostaat problemen, blaassteentjes die kunnen afdalen in de urineleider en zo verstoppingen kunnen veroorzaken, …. Soms kan hierbij ook bloed aanwezig zijn in de urine.
Plast jouw hond daarentegen grote hoeveelheden dan heeft de urine een meestal een lichte kleur en drinkt je hond meestal ook meer. Soms kan hij hierdoor zelfs in huis gaan plassen. Mogelijke oorzaken van veel drinken en veel plassen zijn nierfalen, een baarmoederontsteking, suikerziekte, leverproblemen, de Ziekte van Cushing, …
Een reu bakent zijn territorium af met vele kleine plasjes, dit is een normaal gedrag.
Om te kunnen achterhalen wat nu de reden is dat jouw hond zoveel plast, zal er een urineonderzoek uitgevoerd worden op de praktijk. Indien jouw hond veel drinkt wordt dit meestal gevolgd door een bloedonderzoek. Na het stellen van de juiste diagnose, kan er een gepaste behandeling opgestart worden. Bij urineweg problemen is medische beeldvorming vaak noodzakelijk.
Drinkt jouw hond veel of plast hij frequent, breng dan zeker een net genomen urine staal mee naar de praktijk voor onderzoek!
Niet plassen (spoedgeval!)
De meest voor de hand liggende oorzaak voor niet kunnen plassen, is een blaassteen of urethrasteen. Mogelijks loopt jouw hond hier al een tijdje mee rond. Deze aandoening gaat gepaard met kleine plasjes urine, bloed in de urine en een constante persneiging. Indien deze blaassteentjes klein genoeg zijn kunnen ze de plasbuis of urethra inschieten en hier vast komen te zitten waardoor jouw hond niet meer kan plassen. Dit is een spoedgeval! De blaas kan onherstelbaar beschadigd worden en de nieren kunnen blokkeren, waardoor jouw hond kan overlijden. In de praktijk zullen we meteen een urinekatheter inbrengen zodat de urine het lichaam toch kan verlaten of zullen we de blaas aanprikken en leegtrekken. Nadien zullen de stenen in de plasbuis teruggespoeld worden naar de blaas. Deze wordt nadien chirurgisch geopend om de stenen op deze manier te verwijderen.
Ook prostatitis, prostaat hyperplasie of prostaat tumoren, blaashalstumoren en tumoren van de plasbuis kunnen de plasbuis geleidelijk aan vernauwen of afsluiten. Dit kan dus ook een reden zijn voor het niet kunnen plassen. Om deze diagnose te stellen zullen we om te beginnen een echo/RX maken.
Hond
Frequent plassen
Honden produceren zo’n 10-20ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Wanneer een hond een grote hoeveelheid plast, heeft de urine een lichte kleur. Soms kan jouw hond zelfs in huis gaan plassen. Vaak gaat dit gepaard met veel drinken. Een mogelijke oorzaak is dat jouw hond een bepaalde medicatie neemt die de drinkbehoefte verhoogd. Hierdoor gaat jouw hond ook meer plassen.
Daarnaast zijn nierfalen, een baarmoederontsteking, suikerziekte, leverproblemen en de Ziekte van Cushing enkele mogelijke oorzaken van veel plassen.
Er is een verschil tussen grote hoeveelheden urine plassen en vaak kleinere plasjes doen. Gaat jouw hond dikwijls kleine beetjes plassen? Dat kan dit wijzen op een blaasontsteking, een verstopping of dominant gedrag.
Om te kunnen achterhalen wat nu de reden is dat jouw hond zoveel plast, zal er een urineonderzoek uitgevoerd worden. Dit wordt meestal gevolgd door een bloedonderzoek. Na het stellen van de juiste diagnose, kan er een gepaste behandeling opgestart worden.
Niet plassen (spoedgeval!)
De meest voor de hand liggende oorzaak van het niet kunnen plassen, is een blaassteen. Mogelijks loopt jouw hond al een langere tijd rond met een blaasontsteking. Ondertussen hebben er zich blaasstenen gevormd. Deze aandoening gaat gepaard met kleine plasjes urine, bloed in de urine en een constante persneiging. Indien deze blaassteentjes klein genoeg zijn kunnen ze de plasbuis of urethra inschieten en hier vast komen te zitten waardoor jouw hond niet meer kan plassen. Dit is een spoedgeval! De blaas kan onherstelbaar beschadigd worden en de nieren kunnen stoppen met werken, waardoor jouw hond kan overlijden. In de praktijk zullen we meteen een urinekatheter inbrengen zodat de urine het lichaam toch kan verlaten of zullen we de blaas aanprikken en leegtrekken. Nadien zullen de stenen in de plasbuis teruggespoeld worden naar de blaas. Deze wordt nadien chirurgisch geopend om de stenen op deze manier te verwijderen.
Blaashalstumoren en tumoren van de plasbuis kunnen de plasbuis vernauwen of afsluiten. Dit kan dus ook een reden zijn voor het niet kunnen plassen. Om deze diagnose te stellen zullen we om te beginnen een echo maken. Via een urinekatheder kan evt. een staal genomen worden t.h.v. de tumor.
Kat
Frequent plassen
Wanneer jouw kat veel en grote hoeveelheden plast, haar urine een licht kleur heeft, of wanneer je grote plassen urine terugvindt in de kattenbak of plas ergens anders in huis, is er hoogstwaarschijnlijk een probleem. Als jouw kat onlangs opgestart is met een medicamenteuze behandeling, kan dit een reden zijn tot meer drinken en meer plassen. Bekijk in dit geval de bijsluiter om te achterhalen of het medicament de dorstbehoefte van jouw kat verhoogt.
Enkele medische aandoeningen die kunnen zorgen voor veel plassen zijn: nierfalen, suikerziekte of een baarmoederontsteking. Ook stress kan er voor zorgen dat jouw kat in huis gaat plassen.
Om de oorzaak te achterhalen, zullen we een urineonderzoek uitvoeren. Eventueel gevolgd door een bloedonderzoek. Na het stellen van de diagnose, kan er een gepaste behandeling opgestart worden.
Niet kunnen plassen (spoedgeval!)
Een plaskater (dat is meestal een mannelijk gecastreerde binnenhuiskater die plots niet meer kan plassen) is een probleem dat we regelmatig terugzien in onze praktijk. Hierbij is de plasbuis van je kater verstopt door een blaassteen of blaasgruis. Omdat het vaak moeilijk is om het plasgedrag van jouw kater te observeren, zal het probleem al ver gevorderd zijn wanneer je het opmerkt. Jouw kat zal vaak persen, waarbij kleine druppels urine en bloed verschijnen. Jouw kat zal zich niet lekker voelen en zich gaan verstoppen. Kom met een plaskater meteen naar de praktijk! De blaas moet zo snel mogelijk leeg gehaald worden, anders wordt deze situatie levensbedreigend. Dit gebeurd door het steken van een katheter via de plasbuis of het aanprikken van de blaas via de buikwand. Nadien kunnen de stenen best chirurgisch verwijderd worden.
Blaasgruis kan voorkomen worden door jouw kat op een speciaal dieet te zetten. Wij zullen dit ook steeds aanraden wanneer jouw kat gevoelig is voor het aanmaken van blaasgruis.
Niet kunnen plassen, kan eveneens een teken van stress zijn.
Konijn
Heeft de urine van jouw konijn plots een rode/oranje kleur? Dan hoeft er niet meteen iets aan de hand te zijn. De kleur van de urine kan een andere kleur krijgen door kleurstoffen in de voeding van jouw konijn.
Konijn zijn heel zindelijke diertjes en doen hun behoefte meestal op een bepaalde plek in hun verblijf. Wanneer jouw konijn opeens onzindelijk wordt, kan er een medisch probleem zijn. Hou in dit geval het gedrag van jouw konijn in het oog. Zie je dat hij lang plast of net zit te persen, dan is een nader onderzoek nodig.
Jouw konijn kan last hebben van een blaasontsteking, blaasstenen, een blaastumor, nierfalen, een baarmoederontsteking of stress.
Andere dieren
Bij cavia’s komen blaasproblemen vaak voor. Vaak zijn blaassteentjes (calciumoxalaat, calciumfosfaat of struviet) de oorzaak. Dit als gevolg van een bacteriële blaasontsteking of een voeding met veel calcium en oxalaat. Veel hooi geven is hier de boodschap en zeker niet veel korrel of minerale knaagstenen. Groene bladgroenten zoals spinazie en peterselie bevatten ook veel oxalaten, dit wordt dus best vermeden wanneer jouw cavia gevoelig is voor het aanmaken van blaassteentjes.
Bij fretten komen ook geregeld nier- en blaasproblemen voor. Met frequent plassen als gevolg.