Tandverzorging hond kat konijn

Tandproblemen

Tand-
problemen

Veel honden hebben last van een slechte adem. Net als bij mensen zijn speeksel, bacteriën en achtergebleven voedselresten verantwoordelijk voor het ontstaan van tandplak en tandsteen, wat een slechte adem geeft. Vervolgens zal het tandvlees ontsteken. Best wordt jouw hond hiervoor behandeld. Onder narcose zal tandsteen verwijderd worden. Eventueel moeten rotte en losse tanden verwijderd worden. 

Bij puppy’s kan het wel eens voorvallen dat de melktanden niet uitvallen. De volwassen tanden komen uit, maar de melktanden blijven daarnaast staan. Je zal opmerken dat jouw pup twee rijen tanden heeft. De persisterende melktanden zullen verwijderd moeten worden ten laatste op een leeftijd van 7 maanden. 

Hoe voorkom je tandplak? 

  • Poets de tanden van jouw hond dagelijks. In onze vlog over tanden poetsen leggen we stap voor stap uit hoe je jouw hond het poetsen van de tanden aanleert.
  • Bij het voorkomen van tandplak speelt de voeding van jouw hond ook een belangrijke rol. Door het geven van harde brokjes van verschillende grootte en/of kauwstrips wordt tandsteen beperkt door mechanische wrijving.

Veel honden hebben last van een slechte adem. Net als bij mensen zijn speeksel, bacteriën en achtergebleven voedselresten verantwoordelijk voor het ontstaan van tandplak. Vervolgens zal het tandvlees ontsteken en jouw hond een slechte adem krijgen. Best wordt jouw hond hiervoor behandeld. Onder narcose zal tandplak verwijderd worden. Eventueel moeten rotte en losse tanden verwijderd worden. 

Bij puppy’s kan het wel eens voorvallen dat de melktanden niet uitvallen. De volwassen tanden komen uit, maar de melktanden blijven daarnaast staan. Je zal opmerken dat jouw pup twee rijen tanden boven elkaar heeft. De persisterende melktanden zullen verwijderd moeten worden ten laatste op een leeftijd van 7 maanden. 

Hoe voorkom je tandplak? 

  • Bij het voorkomen van tandplak heeft de voeding van jouw hond een belangrijke rol. Door het geven van harde brokjes, botjes en knaagspeeltjes wordt tandsteen beperkt door mechanische wrijving.
  • Poets de tanden van jouw hond dagelijks. In onze vlog over tanden poetsen leggen we stap voor stap uit hoe je jouw hond het poesten van de tanden aanleert.

Veel katten hebben last van gebitsproblemen. Je zal dit als eigenaar niet snel opmerken. Dit omdat katten vaak blijven eten of hun eten gewoonweg doorslikken. Althans, wanneer het tandvlees van je kat gaat ontsteken, tanderosies ontstaan of tanden los komen te staan, zal jouw kat minder eetlust krijgen. Daarnaast zal de adem van jouw kat een vervelende geur krijgen en voelt ze zich algemeen niet lekker. Het is dan noodzakelijk om dit probleem aan te pakken. Jouw kat zal onder narcose gaan en vervolgens zal het tandsteen verwijderd worden. De tanden worden grondig gecontroleerd en verwijderd indien nodig. 

Hoe voorkom je tandplak? 

  • Bij het voorkomen van tandplak heeft de voeding van jouw kat een belangrijke rol. Door het geven van harde brokjes wordt tandsteen beperkt door mechanische wrijving.
  • Poets de tanden van jouw kat dagelijks. In onze vlog over tanden poesten bij de kat leggen we stap voor stap uit hoe je jouw kat het poesten van de tanden aanleert.  Dit is meestal heel wat moeilijker aan te leren dan bij de hond.

Tandproblemen komen vaak voor bij konijnen. Vaak blijven ze onopgemerkt, wat een zeer vervelend probleem is voor jouw konijn. Observeer jouw konijn daarom goed en let hierbij op volgende symptomen : een natte mond, veel likken en wassen, slechte eetlust, vermageren, snijtandjes die naar buiten of binnen groeien. 

Een veelvoorkomende oorzaak van tandproblemen is de voeding. De tanden van jouw konijn blijven heel zijn leven lang doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat jouw konijn veel hooi en gras eet om de tanden af te kunnen slijten. Wanneer de snijtanden te lang zijn kunnen konijnen zeer moeilijk eten. Er kunnen ook punten op de achterste tanden (kiezen) ontstaan. Deze prikken in de wang en in de tong, wat zeer pijnlijk is voor jouw konijn.  Je konijn zal onder narcose gebracht worden om de tanden grondig te bekijken en te vijlen waar nodig.

Cavia’s zijn knaagdieren zoals konijnen en hebben ook tanden die doorgroeien. Dit kan zich uiten in venijnige punten die in de tong en de wangen prikken. Jouw cavia zal onder narcose gebracht worden en de tanden zullen gevijld worden. Veel ruwvoer zoals hooi en gras beschermen je cavia tegen het ontwikkelen van tandproblemen.

Fretten hebben soms tandsteen en nood aan een grondige tandverzorging. Soms dienen er rotte tanden getrokken te worden zodat je fret bevrijd wordt van de pijn in zijn mond.

Wil je graag persoonlijk advies op maat van jouw huisdier?

Wil je graag persoonlijk advies op maat van jouw huisdier?