Het verhaal van Wafel

Eigenaar : Sofie Moons

Patiënt : Wafel

Chronische ziekte : Diabetes Mellitus 

 

Wanneer is Wafel een deel van jouw gezin geworden?

In 2015 besloot ik om twee katjes te adopteren uit het asiel. Vivaldi en Picasso, twee broertjes. Vivaldi heb ik de naam Wafel gegeven.

 

Hoe oud was Wafel toen de diabetes mellitus werd gediagnosticeerd?

In 2019 werd er vastgesteld dat Wafel diabetes mellitus heeft, een chronische ziekte waarbij de aanmaak van insuline verstoord wordt. De cellen in het lichaam nemen suiker niet meer goed op en hierdoor stijgt het suikergehalte in het bloed. Onze Wafel was op dit moment 9 jaar oud.

 

Hoe was het als eigenaar om dit nieuws te horen?

Gek genoeg was ik opgelucht toen de dierenartsen tot deze diagnose kwamen. In 2018 hebben we Wafel zijn broertje moeten afgeven aan nierfalen. Toen Wafel symptomen vertoonde zoals: afvallen, veel drinken, veel plassen en regelmatig overgeven, was ik ontzettend bang dat Wafel hetzelfde zou overkomen als zijn broer.

Toen ik hoorde dat Wafel ‘maar’ diabetes had, was ik blij dat hij een ziekte had die behandeld kon worden. Jarenlang heb ik als studente gewerkt in een katten- en hondenhotel. Hier kwamen regelmatig katten met diabetes op logement. Ik had dus al heel wat ervaring met de ziekte en wist grotendeels hoe de behandeling in elkaar zat. Ik wist dat Wafel elke dag spuitjes zou moeten krijgen, maar dat hij zeker en vast wel oud zou kunnen worden ondanks deze ziekte.

Na het stellen van de diagnose hebben Gwen en Anne mij erg goed begeleid. Ze hebben me geleerd hoe ik dagelijks een spuitje moet geven aan Wafel. Het eerste jaar werden er controles ingepland om Wafel stabiel te krijgen. Tot op heden wordt Wafel opgevolgd en voeren we af en toe nog eens een check-up uit.

 

Hoe ga je als eigenaar om met deze situatie?

In het begin heb ik veel opzoekingswerk gedaan over diabetes en de invloed van voeding. Ik heb veel vragen kunnen stellen en het team van Een hart voor pootjes stond altijd klaar om me verder te helpen. Daarnaast heb ik me aangesloten bij een Nederlandstalig forum, speciaal voor diabeteskatten. Ook hier kan ik terecht met al mijn extra vragen.

Verder heb ik mijn mama en zus getraind om Wafel zijn suikergehalte te meten en hem insuline in te spuiten. Als mijn vriend en ik er een keertje tussenuit willen, nemen zij de zorgen van Wafel op zich.

 

Heeft deze aandoening een invloed gehad op de relatie tussen jou en Wafel?

Ja, in de positieve zin!

Ik begrijp Wafel veel beter en merk veel sneller veranderingen op in zijn gedrag. Zo zie ik meteen wanneer hij zich minder goed voelt. Bij mijn andere kat, Mr. Pickles, vind ik dit moeilijker, want katten zijn een meester in het verbergen van ‘zich niet goed voelen’.. Wafel is bovendien veel aanhankelijker geworden sinds ik hem zo intensief verzorg.

 

Hoe ziet jouw dagelijkse zorg voor Wafel eruit? Is het moeilijk te combineren met andere huisdieren?

Ik begin mijn dag samen met Wafel om 8 uur ’s morgens. Ik meet zijn suikergehalte, geef hem eten en dien daarna de insuline toe. Ik noteer dagelijks zijn waarden en de dosis insuline in een sheet op Google drive.

Ik werk met een timer-eetbakje voor Wafel. Dit omdat hij kleine afgewogen porties eten moet krijgen doorheen de dag, om zijn suikerspiegel zo vlak mogelijk te houden. Wanneer ik de portie in één keer zou geven, eet hij alles meteen op. Het timer-eetbakje zorgt ervoor dat er om 8u, 11u, 14u, 17u, 20u, 23u, 2u en 5u een portie eten voor Wafel ter beschikking komt.

Onze andere kat heeft een eetbakje dat werkt met zijn chipnummer. Zo krijgt enkel Mr. Pickels toegang tot zijn eten en zijn we zeker dat Wafel hier niet aan kan.

Om 20u meet ik opnieuw Wafel zijn waarden, krijgt hij zijn eten en zijn spuit insuline. Vervolgens vul ik alles aan in Wafels sheet. Net zoals andere katten geef ik Wafel dus twee keer per dag eten. Enkel het meten van zijn suikergehalte en het spuitje geven komt er extra bij. Deze routine neemt maximum 10 minuten in beslag.

 

Hoe gaat Wafel zelf om met zijn chronische ziekte?

Voor Wafel is dit een gewoonte geworden. Wanneer het tijd is, komt hij vanzelf al naar het plekje waar ik de routine samen met hem uitvoer. Hij merkt er immers niets meer van wanneer hij zijn spuitje krijgt.  Voor zijn ziekte kreeg Wafel vooral droogvoer, natvoer was een extraatje. Nu krijgt hij meer natvoer en daar is hij erg blij om!

 

Hoe is het voor jou als eigenaar om de behandeling op te volgen? Merk je terugvallen/vooruitgangen op?

Ik sta hier eigenlijk niet meer bij stil, het is echt een routine geworden. We zijn de behandeling opgestart met Caninsuline, hierop reageerde Wafel met grote pieken en dalen. We hebben verschillende behandelingen uitgeprobeerd en uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij Lantus. Wafel zijn curve werd mooi vlak en ook de kans op een hypo verkleinde. Momenteel is Wafel zijn bloedsuikerspiegel aan de hoge kant. Dit omdat hij al een tijdje rondloopt met diarree, te wijten aan een voedselintolerantie. Ik ben van voeding moeten veranderen, waardoor Wafel nu wat meer koolhydraten binnen krijgt. Hierdoor moet de dosis insuline geleidelijk aan verhoogd worden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *