Veelgestelde medische vragen over de pup

Veelgestelde medische vragen

  • Wanneer moet mijn pup gevaccineerd worden?

Een pup wordt gevaccineerd op 6,9 en 12 weken. Nadien wordt de hond jaarlijks gevaccineerd tegen hondenziekte, parvo, hepatitis, rattenziekte en kennelhoest. Wanneer je de hond mee wilt nemen naar het buitenland, dan moet hij een Rabies vaccin krijgen. Dit vaccin moet om de 3 jaar herhaald worden.

 

  • Wanneer moet mijn pup ontwormd worden?

Een pup wordt ontwormd op een leeftijd van 2,4,6 en 8 weken. Daarna ontwormt u de pup maandelijks tot hij 6 maanden oud is. Vervolgens raden wij aan uw hond 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen afhankelijk van hoe vaak uw hond buiten komt en contact maakt met andere honden. Merkt u wormen op bij uw hond, dan ontwormt u de hond om de 2 weken tot de hond negatief test voor wormen. Vraag hierover meer informatie aan uw dierenarts.

 

  • Welke voeding geef ik aan mijn pup?

Best wordt de voeding van de fokker doorgegeven. Wilt u toch graag veranderen van voer, dan schakelt u een overgangsperiode van +/- 2 weken. De oude en nieuwe brokken worden in deze periode gemengd. Een kwaliteitsvol voer waarbij jouw pup geen diarree heeft en niet overgeeft, is prima voor jouw pup.

 

  • Wat zijn de voor- en nadelen van een castratie/sterilisatie ?

Om medische redenen raden wij altijd aan om een teef te steriliseren. De voordelen hiervan zijn :

De hond kan geen baarmoederontsteking meer krijgen.

De kans op melkkliertumoren neemt af tot 80% wanneer de hond rond de leeftijd van 1 jaar gesteriliseerd wordt.

De kans op eierstok- en baarmoedertumoren verdwijnt.

De hond kan niet meer schijnzwanger worden.

De hond wordt niet meer loops.

De algemene nadelen van sterilisatie ongeacht het ras zijn:

De vachtstructuur kan veranderen.

Door sterilisatie zal het metabolisme vertragen, waardoor de teef kan bijkomen bij dezelfde voedselinname.

Door hormonale tekorten kan urinaire incontinentie ontstaan.

 

  • Wanneer mag mijn hond gecastreerd worden?

Vanaf een leeftijd van 5 maanden kan het wel aangeraden zijn om uw reu te castreren omwille van zijn gedrag. Houdt er rekening mee dat niet alle gedragsproblemen bij elke hond opgelost kunnen worden d.m.v. castratie. Problemen zoals uitbreken en rijden op voorwerpen zullen wel afnemen na de castratie. Overweegt u een castratie, dan heeft u de mogelijkheid om eerst een implantaat te zetten voor 6 maanden. Hiermee krijgt u een indicatie op het gedrag dat uw hond zal vertonen na de castratie.

Op oudere leeftijd is het mogelijk dat uw hond alsnog gecastreerd moet worden omwille van prostaatproblemen. Heeft u een reu en een teef, dan raden wij aan om de teef te steriliseren om een dekking te voorkomen.

  • Wanneer mag mijn hond gesteriliseerd worden?

Best laat je jouw hond steriliseren rond de leeftijd van 1 jaar, dan verklein je de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren tot 80%. Deze melkkliertumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij de vrouwelijke hond.

Wij raden aan : Honden onder de 10kg te steriliseren op 3 maanden na de eerste loopsheid.

Honden boven de 10kg te steriliseren tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar.

  • Wanneer mag mijn hond mee naar het buitenland?

Jouw hond moet minstens 15 weken oud zijn voor hij/zij naar het buitenland mag. Hij/zij moet een officieel Europees dierenpaspoort hebben. Hierin staat het chipnummer van jouw hond en de inentingsbewijzen. Jouw hond moet minstens 21 dagen voor vertrek een vaccin tegen hondsdolheid hebben gehad.