Veelgestelde vragen over de opvoeding van de pup
Veelgestelde vragen i.v.m. de opvoeding
- Hoe maak ik mijn pup zindelijkheid?
Ten eerste is het belangrijk om ongelukjes te voorkomen. Dit doe je door je pup elk uur buiten te laten. Pups doen hun behoeften vaak op vaste tijdstippen. Probeer te ontdekken wanneer jouw pup zijn behoeften moet doen. Na het eten, na het slapen en na het spelen zijn vaak tijdstippen waarop een pup moet plassen.
Ga steeds mee met je pup naar buiten. Als een pup buiten komt, zijn hier veel nieuwe prikkels die de pup wil ontdekken. Hierdoor zijn ze vaak afgeleid en vergeten ze te plassen. Wandel mee met je pup en beloon hem wanneer hij plast.
Wordt je pup in huis onrustig, begint hij te snuffelen en rondjes te draaien? Dan wil hij waarschijnlijk een plasje doen. Pak je pup op en zet hem buiten. Wanneer je pup al begonnen is met plassen, is het nog steeds beter om hem toch nog naar buiten te dragen.
Heeft je pup toch in huis geplast, word dan niet kwaad. Zet hem rustig buiten en kuis ondertussen het huis op. Gebruik geen javel, pups zullen dan op diezelfde plaats opnieuw plassen. Best gebruik je water met wat wasmiddel.
Je hebt daarnaast de mogelijkheid om je pup te leren plassen op commando. Elke keer wanneer hij buiten heeft geplast, beloon je hem. Zeg het commando ‘pipi doen’ terwijl uw pup aan het plassen is. Geef de beloning pas wanneer uw pup helemaal klaar is met plassen, anders is de kans groot dat hij niet zijn hele blaas heeft geledigd.
Verder is het belangrijk om uw pup ’s nachts voldoende uit te laten. Laat de eerste dagen zeker de bench dicht bij u in de buurt staan. Zo kan je hond aangeven wanneer hij moet plassen.
Inmiddels duurt het wel een poos voor een pup zijn behoeften kan ophouden. Pas vanaf een leeftijd van 6 maanden kan u verwachten dat uw hond zijn plas enkele uren kan ophouden.
- Hoe ga ik om met puppybijten?
Om te beginnen is het aangewezen om je huis puppyproof te maken. Zorg dat alle voorwerpen buiten het bereik van jouw pup staan. Puppy’s exploreren de wereld namelijk met hun mond. Het puppybijten kan voorkomen worden door : loshangende gordijnen omhoog te binden, schoenen in een andere ruimte te zetten, bloempotten hoog te zetten, handen niet aan te bieden tijdens het spelen …
Wanneer je pup toch bijtgedrag vertoond, onderbreek je het gedrag. Wanneer je pup tegen je opspringt om in je handen te bijten, keer hem de rug toe. Wanneer je pup in je broekspijp hangt, blijf stilstaan.
Probeer je pup af te leiden met iets wat wel van hem is. Wanneer hij een schoen te pakken heeft, neem één van zijn (piep)speeltjes en speel hier enthousiast mee zodat hij afgeleid wordt. Begin zeker niet achter je pup aan te rennen want dit is voor hem een leuk spel!
Bijt de pup toch in jouw hand, geef dan duidelijk het verschil aan tussen hard en zacht bijten. Wanneer er hard gebeten wordt, roep luid ‘auw’ en stop het spel. Hiermee ontwikkeld de pup zijn bijtremming.
Voor bijkomende vragen kunnen jullie ons steeds contacteren via mail of een consult inboeken.
Veel succes met jullie pup!