Wat is een maagtorsie/maagkanteling?

Bij een maagtorsie kantelt de maag waardoor de in- en uitgang (de slokdarm en de twaalfvingerige darm) afgesloten worden. Hierdoor zal de maag opzetten en zich vullen met gas. Bloedvaten worden afgekneld en de ademhaling wordt verstoort, een absoluut spoedgeval dus!

Vooral grote rassen zijn vatbaar voor het krijgen van een maagtorsie. Je kan een maagtorsie mogelijks voorkomen door de hond meerdere kleine maaltijden per dag te geven (eventueel in een anti-schrokbak). Vlak na het eten worden er best geen activiteiten gepland, maar een half uur platte rust. Maar ook stress en angst kunnen een maagtorsie uitlokken.

Wanneer er zich bij jouw hond toch een maagkanteling voordoet, zullen de volgende symptomen optreden: de buik is opgezwollen, schijnbraken/kwijlen, onrustig.

De hond moet in de eerste plaats gestabiliseerd worden. Er zal extra zuurstof toegediend worden en de druk in de maag zal verlaagd worden d.m.v. het plaatsen van een maagsonde.

Nadien zal de maag operatief in zijn normale positie gedraaid moeten worden. De maag wordt vastgehecht aan de buikwand zodat de kans op een nieuwe maagkanteling verkleind wordt.