Welke verschillende voedingsmogelijkheden zijn er voor jouw hond?

Welke verschillende voedingsmogelijkheden zijn er voor jouw hond?

 

Elk goed, uitgebalanceerd hondenvoer bevat:

  • Een eiwitbron (vlees/vis/soja/insect)
  • Een koolhydraatbron (rijst/aardappel)
  • Een vetbron (dierlijk/plantaardig vet)
  • Een vitaminebron (een uitgebalanceerd vitamine supplement)

 

  • Brokjes

Brokken zijn een compleet en uitgebalanceerd voer. Bovendien zijn brokken goed voor de tanden van jouw hond. Verschillende brokgroottes zorgen voor mechanische wrijving, hierdoor wordt tandplak beperkt.

Het nadeel is dat niet elke hond graag brokjes eet. Een oplossing hiervoor is smaakversterkers toevoegen aan de brokken.

  1. Bouillon toevoegen aan de brokjes:

Je kan ervoor kiezen om een stuk vlees (gecombineerd met groeten) af te koken en een deel van het kookwater over de brokjes van je hond te gieten.  Het voordeel is dat bouillon laag is in calorieën. Er bestaan ook commerciële kant en klare bouillons op de markt.

  1. Vetten toevoegen aan de brokjes:

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een extra vetbron toe te voegen aan je brokjes. Vetten zijn smakelijk, maar een extra caloriebron voor jouw hond! Let op met de hoeveelheid.

We kunnen Omega 3 / Omega 6 vetten toevoegen zoals visolie, soyaolie, olijfolie,… (onverzadigde vetzuren). Deze oliën zijn goed voor hart, huid en vacht. Of we kunnen dierlijke vetten toevoegen zoals schapenvet, paardenvet, kippenvet… Dit zijn de verzadigde vetzuren, deze hebben wel een cholesterol verhogend effect. Deze vetten mogen zeker niet in grote hoeveelheden gebruikt worden!

 

  • Gestoomd vlees

Naast brokken kan je er voor kiezen om jouw hond gestoomd vlees te geven. Dit is het blikvoer of de gestoomde worst. Ook deze voedingen zijn uitgebalanceerd en bevatten de vier voedingsbronnen die een hond nodig heeft. Er zijn geen extra toevoegingen nodig.

 

  • Rauw vlees

Diepgevroren rauw voer kan aangekocht worden of je kan zelf een maaltijd koken voor jouw hond. Bij diepgevroren rauw voer is het belangrijk om je hond goed te ontwormen. In het rauw voer kunnen restanten van bacteriën, virussen en wormen zitten. Het voer dient opgewarmd te worden om deze bacteriën te doden (minimum 5 minuten in de microgolf). Anderzijds worden hierdoor de vitamine/mineralen dan ook afgebroken. Het is dus aangewezen om een extra vitaminebron toe te voegen aan het opgewarmde vlees. Er bestaat ook diepgevroren rauw voer waaraan een hogere dosis vitaminen en mineralen werden toegevoegd.  Het vlees kan 5min in de microgolf opgewarmd worden zonder dat er extra’s toegevoegd moeten worden  (dit staat dan wel duidelijk op de verpakking vermeld).

Wanneer er zelf gekookt wordt, moeten evenzeer de vier voedingsbronnen aanwezig zijn. Als eiwitbron kan er vlees gekookt worden. De meest gebruikte vleessoorten zijn kip, rund, varken,… maar alternatieve eiwitbronnen als paard, eend, hert, struisvogel kunnen gebruikt worden in geval van voedingsallergieën of intoleranties. Als koolhydraatbron wordt er gekozen voor rijst of aardappelen. Voorbeelden van een vitaminebron zijn groenten zoals wortels, boontjes,.. maar ideaal gezien wordt er een extra uitgebalanceerd vitaminesupplement toe gevoegd. Tot slot wordt er een vetbron toegevoegd (visolie,olijfolie,…).