Februari : maand van de tanden

 

Een stinkende adem, kwijlen, minder eetlust, zichzelf overmatig likken, vermageren, … deze symptomen komen vaak voor bij een tandprobleem.

 

Tandproblemen bij puppy’s & kittens:

Puppy’s en kittens worden geboren zonder tanden. Vanaf 3 weken beginnen de melktandjes door te komen. Op een leeftijd van 2-3 maanden hebben puppy’s en kittens een volledig melktandgebit.

Wanneer je pup/kitten ongeveer 4 maanden oud is, beginnen de melktanden uit te vallen en komen er volwassen tanden in de plaats. Dit proces zou op een leeftijd van 8 maanden volledig doorlopen moeten zijn. In enkele gevallen kan het zijn dat er bepaalde melktanden niet uitvallen. Deze moeten operatief verwijderd worden.

 

 

Tandproblemen bij volwassen honden & katten:

Naarmate een kat/hond ouder wordt, kan er tandplak ontstaan. Tandplak kan beperkt worden door de tanden van jouw huisdier dagelijks te poetsen. Ook de voeding is een belangrijke factor bij het voorkomen van tandplak. Door het geven van harde brokjes (in verschillende groottes) en kauwmaterialen, wordt tandplak door mechanische wrijving beperkt.

Wanneer jouw hond/kat al last heeft van veel tandsteen. Dan is het nodig om onder narcose het tandsteen te verwijderen. In sommige gevallen moeten er ook tanden getrokken worden.

 

 

Tandproblemen bij konijnen:

Konijnen krijgen vaak tandproblemen door de foute voeding. Het hoofdvoer van een konijn is hooi en gras. Hiermee worden de tanden afgesleten. Dit is noodzakelijk omdat konijnen hun tanden levenslang doorgroeien. Tot wel 12cm op één jaar! Het voer kan aangevuld worden met groeten en fruit. Als tussendoortje mogen er wat korrels gegeven worden, maar dit is zeker geen prioriteit!

Wanneer een konijn zijn tanden niet kan afslijten, zullen deze beginnen te prikken in de tong of in de wang. Jouw konijn zal minder eetlust hebben, vermageren en in het slechtste geval sterven.

Wanneer we opmerken dat een konijn zijn tanden te lang zijn, kunnen deze onder narcose bijgevijld worden.