Help! Mijn huisdier heeft iets niet-eetbaar opgegeten!

Vooral jonge honden en katten exploreren de wereld met hun mond. Spelen met en happen in allerlei voorwerpen is normaal gedrag. Echter kan het wel heel wat schade aanbrengen als jouw huisdier een voorwerp op eet.

Wanneer het voorwerp in de slokdarm vast komt te zitten, moet het zo snel mogelijk verwijderd worden. De maag kan beter tegen een vreemd voorwerp, maar scherpe voorwerpen zoals saté prikkers, naalden en vishaken zijn erg gevaarlijk! Wanneer het voorwerp verder gaat naar de darm, kan er een obstructie of perforatie veroorzaakt worden.

De eerste symptomen die je zal opmerken zijn onrust, sloomheid, slikken, frequent overgeven, niet meer willen eten, minder of geen stoelgang maken, dit alles al of niet gepaard met koorts.

Honden eten vooral botjes, sokken, saté sticks, perzik pitten, stenen en stukken speelgoed op. Geef je hond zeker geen botten! Geen grote en ook geen kleintjes. Stukken bot of botsplinters kunnen perforaties of obstructies ter hoogte van maag en darmen veroorzaken. Katten hebben dan weer de neiging om draadjes, elastiekjes, pijltjes uit een speelgoed geweer, noten, speeltjes of cadeaulint op te eten. Vooral Binnenkatten eten wel eens niet eetbare zaken op, buitenkatten doen dit minder.

Wanneer er een vermoeden is dat jouw huisdier een vreemd voorwerp opgegeten heeft, zal er in eerste instantie een RX foto gemaakt worden. Sommige voorwerpen zijn duidelijk zichtbaar (naalden,stenen,..), maar andere voorwerpen zijn dan weer niet zichtbaar op RX zoals (sokken,draad,..). Wanneer er een duidelijk obstructiebeeld te zien is (dit kan je zien op RX doordat er zich gas gaat opstapelen in het stuk darm vóór de obstructie) zal er een operatie noodzakelijk zijn om het voorwerp te verwijderen.

Om een voorwerp uit de darmen te verwijderen, zal er in de meeste gevallen een incisie gemaakt worden in de darm waarlangs het voorwerp kan verwijderd worden. Echter, wanneer het voorwerp al een paar dagen vastzit, zal de doorbloeding van het stuk darm gecomprimeerd zijn en moet het stuk darm ook mee verwijderd worden. De twee uiteinden worden dan terug aan elkaar gehecht. Hoe langer het vreemde voorwerp vast zit in de darm, hoe meer kans op complicaties.