Wat beïnvloedt het sociaal gedrag van mijn kat?

Het karakter van jouw kat 

Net zoals mensen, kunnen katten aangeboren heel sociaal zijn of juist helemaal niet.

De socialisatie-periode

Wanneer kittens in hun eerste zestien weken met meerdere katten in contact zijn gekomen, ook de niet zo vriendelijke katten, dan leren ze hun sociale vaardigheden bijschaven. Ze leren welke signalen een bepaalde uitkomst hebben en ze leren om te gaan met andere katten.

Alleen met voldoende bronnen

We weten echter uit onderzoek dat katten onder bepaalde voorwaarden wel sterke banden met andere katten kunnen opbouwen. Deze voorwaarden zijn: voldoende eetlocaties en voldoende schuilplaatsen. Het is dus uiterst belangrijk om katten hierin te ondersteunen, zodat ze tolerant kunnen zijn ten opzichte van elkaar. Ook als katten goed met elkaar overweg kunnen, willen ze nog steeds alleen eten, alleen drinken, alleen op de kattenbak gaan, alleen slapen enzovoort. Alleen wanneer dit kan, kunnen ze een andere kat leuk vinden.

Aanwezigheid van schuilplaatsen

Wanneer er genoeg schuilplaatsen zijn waar de kat zich kan ontspannen, kan ze toleranter zijn ten opzichte van andere katten. Ze weet namelijk dat, zelfs als er iets gebeurt, ze via meerdere wegen kan vluchten. Hierdoor wordt de omgeving voorspelbaar en veilig. Zaken die je kan voorzien zijn horizontale krablocaties, hoogtes en schuildozen met twee ingangen.

Introductie tussen twee katten

Katten die elkaar voor het eerst zien, zijn van nature automatisch vijanden. Waarom? Voor katten is het ieder voor zich. De ene kat kan de andere kat verwonden. Zet daarom nooit zomaar twee katten bij elkaar. Katten willen elkaar geleidelijk aan en aan de hand van positieve associaties leren kennen.