Konijn huisdier

Een konijn als huisdier

Een konijn is snel eenzaam

Een konijn is een groepsdier. Dit wil zeggen dat je best niet één, maar twee of meerdere konijnen in huis neemt. Wanneer een konijn alleen is, zal het zich geestelijk niet goed voelen. Sommige mensen denken wel eens dat het konijn minder eenzaam is wanneer er een cavia of een ander huisdier bij zit. Dit is niet zo. Ze spreken niet dezelfde taal en lichaamstaal, waardoor ze nog steeds eenzaam zullen zijn. Wanneer je meerdere konijnen samen ziet, zal duidelijk worden wat ze aan elkaar hebben. Ze gaan elkaar likken en tegen elkaar liggen. 

Natuurlijk moeten konijnen, net als mensen, elkaar gewoon worden en klikt het misschien niet direct van de eerste keer. 

Een konijn heeft voldoende ruimte nodig

Een hok alleen is niet genoeg! Konijnen hebben minstens een hok en ren nodig om te kunnen overleven. Een konijn moet rond kunnen rennen en niet maar enkele hupjes kunnen zetten. Je konijn moet bovendien op de achterste pootjes kunnen rechtstaan. Het uitrekken is belangrijk voor de gezondheid van uw konijn. Door te weinig beweging kunnen botten zwakker worden en spieren worden niet meer getraind, met alle gevolgen van dien. Veel mensen denken dat ze een agressief konijn hebben, maar agressie komt voort uit pijn. Konijnen die hun hok opknabbelen doen dit uit verveling. Konijnen zijn graag bezig, dus er moet ruimte en materiaal voorzien worden om deze verveling tegen te gaan. 

Hooi is de basisvoeding

Hooi moet altijd aanwezig zijn in het verblijf van uw konijn. Hooi zorgt ervoor dat de spijsvertering van een konijn op gang komt. Het is dus essentieel dat uw konijn 24/7 aan zijn hooi kan knabbelen. Daarnaast moet een konijn altijd voorzien worden van water. De wateropname hangt af van de hoeveelheid groenvoer dat het konijn krijgt. Als droogvoer verkiest u best de groene korrels. Bij gemengd voer zijn konijnen geneigd om de gekleurde korrels eruit te vissen terwijl er in de groene korrels de meest waardevolle voedingsstoffen zitten. Ten laatste heeft een konijn veel groenvoer nodig. Dit moet van kleins af aan langzaam opgebouwd worden. Bij jonge konijnen begin je best met één groente te geven ter grootte van een postzegel. Hou de keutels van je konijn goed in het oog. Vertonen ze geen diarree, dan kan er wat meer van de groente gegeven worden. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *