Kat vervoersmandje

Mijn kat leren om in een vervoersmandje te gaan

De beste manier om een kat mee te krijgen naar de dierenarts, is door ze een positieve associatie aan te leren met het vervoersmandje. 

Zet het vervoersmandje op een gezellige plek in jullie huis. Maak het knus met dekens, knuffels, speeltjes. Laat jouw kat wennen aan het mandje door er af en toe iets lekkers in te leggen of haar eten te geven in het mandje.

Wanneer jouw kat de mand ziet als een plek waar ze zich veilig voelt, probeer het deurtje dan enkele seconden dicht te doen. Beloon je kat wanneer je het deurtje terug opent. Probeer de duur hiervan steeds te verlengen. Doe dit enkel wanneer de kat het toe laat. Wenst de kat uit haar mandje te komen, doe de deur dan onmiddellijk open. De kat mag absoluut geen stresservaring krijgen. 

Wordt je kat eraan gewoon dat de deur af en toe dicht gaat, dan kan er over gegaan worden naar de volgende stap. Neem de mand op en wandel er rustig mee door het huis. Uiteraard beloon je achteraf je kat. 

Wanneer dit lukt, kan je de mand in de auto plaatsen. Laat de kat gewoon worden aan alle geluiden en rijd een klein stukje rond. Sommige katten hebben last van autoziekte. Het kan dus zijn dat je kat moet overgeven. 

Was het mandje regelmatig uit. Uw kat heeft misschien angstzweet verloren en dit moet zo snel mogelijk uit de mand verwijderd worden. 

Misschien is je kat al wat ouder en heeft ze nooit geleerd dat de mand een veilige plek kan zijn. Dan wikkel je de kat best in een handdoek. Wikkel de handdoek zo dat de pootjes niet uit de handdoek kunnen. Vervolgens breng je je kat samen met de handdoek in het vervoersmandje. We tonen deze handeling in onze vlog: ‘Hoe zet ik mijn kat in een vervoersmandje?’

Heb je een mandje dat enkel een deurtje aan de voorkant heeft? Dan is het eenvoudiger om de mand met de opening naar boven te zetten. Je laat de kat eerst met haar poep in het mandje zakken. 

Blijf zelf vooral rustig. Een kat krijgt alleen maar meer stress van een eigenaar die in paniek is. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *